Kilka słów o naszej wodzie.

Woda Wielka Żywiecka jest naturalną górską wodą źródlaną o niskiej zawartości minerałów (około 140mg/l). Pochodzi ze źródła wolnobijącego w połowie drogi na szczyt Pilsko (1557m n.p.m.), drugi po Babiej Górze co do wysokości masyw górski w Beskidzie Żywieckim. Oznacza to, że woda samoczynnie wydobywa się na powierzchnię ziemi. Żadne maszyny ani ludzka ręka nie biorą w tym udziału. Woda jest butelkowana w miejscu bicia jej źródła, tak aby nie straciła nic ze swojego wyjątkowego smaku i charakteru. Jej naturalne właściwości sprawiają, że wspaniale smakuje prosto z butelki i równie dobrze jak woda demineralizowana nadaje się do przyrządzania kawy i herbaty oraz gotowania potraw. Woda Wielka Żywiecka posiada atest Państwowego Zakładu Higieny w Poznaniu.

Zawartość minerałów w wodzie Wielka Żywiecka (mg/l):
Wapń 23,00  ,  Magnez 9,65  ,  Sód 3,00  ,  Potas 1,00  ,  Wodorowęglany 77,80
Ogólna mineralizacja wody: około 140 mg/l

Nagroda dla wody Wielka Żywiecka dostarczana przez nas woda otrzymała medal Produkt Regionalny 2008r.

Co warto wiedzieć o piciu wody?

Człowiek w ciągu doby traci średnio 2,5 litra wody, z czego około 0,5l wraz z wydychanym powietrzem. Nadmierna utrata płynów bywa przyczyną uczcia zmęczenia, rozdrażnienia i może prowadzić do bólów głowy, utraty koncentracji i uwagi. Gdy czujemy pragnienie i suchość w ustach, organizm sygnalizuje nam odwodnienie. Szczególną ostrożność należy zachować podczas przebywania w wysokiej temperaturze, na wietrze, choroby z gorączką, pracy o zwiększonym wysiłku fizycznym, uprawiania sportów, przebywania na diecie, spożywania kawy lub alkoholu.

Aby zapobiec odwodnieniu należy każdego dnia wypijać około 1,5l wody. Najlepiej, gdy jest to naturalna woda źródlana o temperaturze pokojowej. Wodę należy spożywać małymi porcjami w regularnych odstępach czasu przez cały dzień, co umożliwi utrzymanie stałego poziomu nawodnienia organizmu.

Kupując wodę Wielką Żywiecką wspierasz Fundację Rozwoju Kardiochirurgii w Zabrzu kierowaną przez prof. Zbigniewa Religę.
Produkt stworzony przy finansowym współudziale Unii Europejskiej
(Program Sapard).
Produkt pochodzi z Beskidzkich terenów ekologicznych.